hoe vlees invriezen
Tips

Hoe vlees invriezen?

Bestel je online een grote hoeveelheid vlees, dan zal je best ook meteen een (groot) deel vlees in je diepvriezer steken. Zo’n groot pakket kan je immers wellicht niet op tijd verorberen. Maar hoe moet je nu op de juiste manier vlees invriezen?

Hoe ga je te werk?

Net zoals de meeste voedingswaren kan je vlees probleemloos invriezen. Je verlengt daarmee de houdbaarheid aanzienlijk. Het water in het vlees worden door het proces ijskristallen. Die ijskristallen zorgen er echter ook voor dat er bij het ontdooien smaak, sappigheid en voedingsstoffen verloren gaan. De oplossing? De ijskristallen zo weinig mogelijk kans geven om zich te vormen! Hoe doe je dat?

1. Snijd in porties

Snelheid is eigenlijk het belangrijkste als we het hebben over vlees invriezen. De koude moet zo snel mogelijk tot de kern van het vlees doordringen. Als je je vlees in kleinere porties snijdt, maak je dit mogelijk. Het vet snijd je daarbij ook best zo veel mogelijk weg.

vlees invriezen in porties

2. Verpak het (luchtdicht)

Nu kan je je vlees, soort per soort, verpakken. Dat doe je best vacuüm of in een diepvrieszakje. Hoe minder lucht je mee invriest, hoe beter. Noteer ook wat je precies verpakt hebt én de datum van inpakken op het zakje. Het vlees van Koop Vlees Online wordt vacuüm verpakt, dus die porties kan je meteen na levering in de diepvriezer steken.

3. Steek het in je diepvriezer

Zo, je vlees is in porties verpakt en dus klaar om in te vriezen. Doe dat zo snel mogelijk (snelheid is het belangrijkste, weet je nog?) en je vlees behoudt zijn kwaliteit optimaal. Steek ze ook achteraan in de diepvriezer, aangezien dat de koudste plek is.

Welke temperatuur?

Optimaal vries je je vlees in op 20° à 22° C. Hoe frisser, hoe minder ijskristallen zich zullen vormen.

hoelang mag je vlees invriezen

Hoelang mag je het vlees bewaren in de diepvriezer?

Dat hangt af van verschillende factoren, zoals de temperatuur, hoe snel je het hebt ingevroren en hoe je het verpakt hebt (luchtdicht of niet?) en hoe vet het vlees is. Vetter vlees bewaart minder lang. Zorg ook dat de temperatuur van de diepvriezer zo constant mogelijk blijft voor optimale bewaring. Enkele richtlijnen:

  • rundsvlees: 8 tot 12 maanden
  • mager varkensvlees: 8 tot 10 maanden
  • vet varkensvlees: 4 tot 6 maanden
  • gehakt: 3 tot 4 maanden
  • kalfsvlees: 8 tot 10 maanden
  • bereid vlees: 2 tot 3 maanden

Tip: zet in je agenda een herinnering een maand (of langer) voor de bewaartermijn verstrijkt.

Opnieuw invriezen, mag dat?

Ja! Als je je vlees invriest en laat ontdooien, maar het dan toch niet opeet, kan je opnieuw het vlees invriezen. Het zal dan wel daarna iets minder sappig zijn. Om dat te beperken, kan je je vlees klaarmaken, goed laten afkoelen, luchtdicht verpakken en daarna terug in de diepvriezer steken.

Wil je een pakket vers en natuurlijk vlees online bestellen? Dan kan gemakkelijk via onze webshop Koop Vlees Online. Probeer het eens uit en laat het je smaken!

Volgend bericht

Dit vind je misschien ook leuk