hoe varkenshaas bakken
Hoofdgerechten, Kooktechnieken, Tips

Varkenshaas bakken: zo doe je dat

Varkenshaas, een prachtig stukje varkensvlees. Toch is varkenshaasje niet zo eenvoudig klaar te maken. Bij een te lange baktijd wordt het vlees al snel te droog. Wil je varkenshaas bakken op een correcte wijze? Volg onze stappen en geniet van een heerlijk stukje varkenshaas!

Hoe begin je eraan?

Het eerste wat je moet bepalen is hoe je het vlees wilt bakken. Snijd je de varkenshaas in gelijke stukken of bak je het haasje liever in zijn geheel? Bak je het vlees in één keer, dan bind je best de dunne kant van het vlees op met keukengaren. Doordat het varkenshaasje overal even dik is, kan het gelijkmatig garen in de pan.

bakwijze varkenshaasje

Varkenshaas bakken

Nu is het tijd om de varkenshaas te bakken. Eerst smelt je de boter in de pan en braad je het haasje aan op een matig vuur. Schroei het vlees aan iedere kant dicht. Zo blijven alle sappen zitten. Om te voorkomen dat het varkenshaasje verbrandt, houd je het vlees best voldoende in beweging tijdens het aanbraden. Zodra het vlees een mooie bruine kleur heeft, kan je het vuur wat lager zetten. Bedek nu de pan met een deksel, maar sluit ze niet volledig af. Anders ga je het vlees stoven in plaats van te bakken.

Wanneer is het haasje gaar?

Hoelang de varkenshaas moet bakken hangt af van de dikte van het vlees. Het haasje moet gaar zijn, maar je wil natuurlijk niet dat je vlees volledig doorbakken is. Heb je je vlees graag rosé? Zorg dan voor een kerntemperatuur van plusminus 65 °C. Geen vleesthermometer bij de hand? Geen probleem. Voor een rosé varkenshaasje bak je gedurende 15 minuten, voor doorbakken 20 minuten. Een andere manier om te weten of het vlees gaar is, is door erop te drukken. Heb je weinig weerstand? Dan is de varkenshaas ‘rare’. Bij veel weerstand is het vlees doorbakken.

varkenshaas bakken tips

Even laten rusten

Na het bakken is het tijd om de varkenshaas te laten rusten. Het is net dan dat de sappen zich door het vlees verspreiden en zo voor extra smaak zorgt. Dek het haasje vervolgens af met aluminiumfolie en leg het minstens 5 minuten op een voorverwarmd bord. Snijd het vlees met een scherp mes in gelijke stukken en ziezo, de varkenshaas is klaar om op te dienen!

Ziezo, met deze tips is varkenshaas bakken voortaan kinderspel. Smakelijk!

Vorig bericht Volgend bericht

Dit vind je misschien ook leuk