steak bakwijzen
Tips

Soorten bakwijzen steak

Een sappige saignant, een goed gebakken steak, puur natuur bleu of heb je het eerder voor een biefstuk à point? Vlees klaarmaken kan op verschillende bakwijzen. Steak bakken is echter afhankelijk van je persoonlijke voorkeur, maar hoe begin je er nu aan?

Voorbereiding

Een steak bakken is geen exacte wetenschap, want de gaartijd is afhankelijk van verschillende factoren: het soort vlees, de dikte van het vlees, de pan, de sterkte van het vuur,… Om het op de juiste manier te doen, kan je echter wel rekening houden met een aantal tips.

Alles begint met de juiste pan: pas die aan aan de grootte van de steak. Je gebruikt ook het best een exemplaar met een dikkere bodem. Om het nog beter te doen, haal je best even voor je start met bakken de steak uit de frigo en dep je hem droog zodat er een mooiere korst ontstaat tijdens het bakken. De onderstaande baktijden zijn van toepassing voor een steak van ongeveer 200 gram.

Blue froid: koud vanbinnen

Je vlees bleu froid bakken betekent dat de steak vanbinnen nog volledig rauw en koud is. Haal het vlees rechtstreeks uit de koelkast en bak aan elke kant ongeveer 1 minuut.

Bleu chaud: warm vanbinnen

Een steak bleu chaud is vanbinnen ook rauw, maar wel warm. Daarvoor bak je de steak op kamertemperatuur zodat de meeste koude eruit is. Ook gedurende ongeveer 1 minuut.

TIP: Duw je linkerduim en -wijsvinger zacht samen en duw met je rechterwijsvinger onderaan je duim. Zo voelt bleu (froid & chaud) gebakken vlees aan.

steak bleu

Saignant: rood

Een steak saignant bakken betekent dat het vlees een mooi korstje heeft, maar aan de binnenkant wel mals en sappig is. Saignant betekent letterlijk bloedend: een steak die dus vanbinnen roze en sappig is. Maar opgelet: er mag geen vocht uit je steak komen, want dat betekent dat hij uit de diepvries komt en veel te snel ontdooid werd. Hoe je op de juiste wijze moet ontdooien, kan je hier lezen.

Je krijgt een steak saignant door hem aan beide zijden ongeveer 2 minuten te bakken.

TIP: Duw je linkerduim en -middenvinger zacht samen en duw met je rechterwijsvinger onderaan je duim. Zo voelt saignant gebakken vlees aan.

steak saignant

À point: lichtroze

À point is een van de andere bakwijzen. Steak die zo gebakken wordt is vanbinnen niet meer rauw, maar wel redelijk sappig.

TIP: Duw je linkerduim en -ringvinger zacht samen en duw met je rechterwijsvinger onderaan je duim. Zo voelt à point gebakken vlees aan.

steak a point

Bien cuit: doorbakken

Je vlees bien cuit bakken betekent dat het volledig doorbakken is. Het is niet meer rauw en het zal wel ook droger zijn dan een steak die à point gebakken is.

TIP: Duw je linkerduim en pink zacht samen en duw met je rechterwijsvinger onderaan je duim. Zo voel je hoe een steak die bien cuit is, aanvoelt.

steak bien cuit

Je vlees klaarmaken kan dus op veel verschillende bakwijzen. Steak eten doet iedereen echter op zijn of haar eigen manier, maar vanaf nu vergis je je niet meer in de keuken. Koop online je vlees en maak zelf de lekkerste en natuurlijke steak!

Vorig bericht Volgend bericht

Dit vind je misschien ook leuk