hoe moet je vlees ontdooien?
Tips

Hoe vlees ontdooien?

Niets gemakkelijker dan vlees online kopen en nadien invriezen om te verorberen wanneer jij er zin in hebt. Hoe je vlees moet invriezen, vertelden we je hier al, maar hoe moet je op de correcte wijze vlees ontdooien? Dat is van belang om zo je vlees goed van smaak, sappig en voedselveilig te houden. Je vlees correct ontdooien kan je doen op de volgende drie veilige manieren.

In de microgolfoven: de snelste manier

Vlees ontdooien in de microgolfoven is de snelste manier, maar niet de gemakkelijkste. Als je grote stukken vlees bestelt, dan is het niet zo handig om dat vlees te ontdooien in de microgolf. De buitenkant wordt namelijk gaar en de binnenkant blijft bevroren. Voor kleine stukken vlees is het wel een goeie optie.

vlees ontdooien in microgolf

Hoe?

Leg het bevroren vlees op een bord of in een kommetje. De meeste microgolfovens hebben een ontdooifunctie, dus gebruik die zeker om te voorkomen dat het vlees gaar wordt aan de buitenkant. Bij het ontdooien van gemengd vlees (gehakt, varkensreepjes, pitavlees …) roer je het best regelmatig eens om, zodat het vlees overal warm kan worden.

Als je vlees ontdooit in de microgolf, dan moet je het wel meteen erna klaarmaken!

In de koelkast: de gemakkelijkste manier

Vlees ontdooien in de koelkast is de gemakkelijkste manier omdat je er niet naar moet omkijken. Hierbij is de kans op bacteriën ook het kleinst, want het vlees blijft constant op een koude temperatuur. Je hoeft het vlees zelfs niet meteen klaar te maken, dat kan ook perfect nog de dag erna.

Hoe?

De temperatuur in de koelkast moet zeker 4 graden graden zijn. Het vlees leg je het best op een bord of in een kommetje bedekt met een folie zodat het niet lekt op ander eten in de frigo. Plaats het vlees onderaan in je frigo en maak het klaar zodra het ontdooid is. Grote stukken vlees hebben waarschijnlijk langer dan 24 uur nodig om te ontdooien.

vlees ontdooien in frigo

In ijswater: de veiligste manier

Wat weinigen weten, is dat vlees ontdooien in ijswater eigenlijk sneller gaat dan ontdooien in de koelkast en het is bovendien ook de veiligste manier. De kern van het vlees ontdooit in ijswater redelijk snel en de buitenkant van het vlees blijft koud genoeg zodat het voedselveilig is.

Hoe?

Het verpakte vlees dompel je onder in een bakje of een kommetje met ijswater (dat mag ook heel koud water zijn). Het bakje met ijswater zet je vervolgens in de koelkast zodat het geen omgevingswarmte opneemt. Bij grote stukken vlees vervang je het best om het halfuur het water zodat de temperatuur ervan niet te hoog wordt: als het ijs gaat smelten. Bij 500 gram vlees duurt het ontdooien minder dan een uur. Als het gaat om grote stukken vlees, dan moet je rekenen op een halfuur per 500 gram vlees.

Wat mag je zeker niet doen?

  • Vlees ontdooien op kamertemperatuur.
  • Vlees ontdooien in warm water.

Bacteriën ontwikkelen zich namelijk bij een temperatuur tussen 4 en 60°C en bij de twee bovenstaande manieren is de kans groot dat het vleesoppervlak in die temperatuur-range terechtkomt. Vlees ontdooien doe je dus het best volgens een van de 3 correcte manieren.

Wil je genieten van vers en natuurlijk vlees? Bestel dan eenvoudig en snel je pakket via deze link. Smakelijk!

Vorig bericht Volgend bericht

Dit vind je misschien ook leuk