hoe vlees grillen
Kooktechnieken, Tips

Hoe vlees grillen?

Met de zomer in aantocht is het het ideale moment om je grill nog eens boven te halen. En zeg nu zelf, wat gaat er boven een heerlijk stukje gegrild vlees? Maar hoe moet je nu precies vlees grillen als een echte pro? Wel, dat kom je hieronder allemaal te weten!

Voorbereiding is alles

Een kwalitatief stuk vlees is de basis van alles. Maar ook de temperatuur van je vlees zal bepalend zijn voor de smaak. Leg je vlees niet rechtstreeks vanuit de koelkast op de grill, maar haal het tijdig uit de koelkast. Zo is het vlees op kamertemperatuur als je van start gaat met grillen en blijft het heerlijk mals. Alvorens je gaat beginnen grillen, smeer je het vlees best even in met wat olie en strooi je er wat peper op. Zout is pas voor achteraf, na het garen. Zorg er ook voor dat je grill voldoende voorverwarmd is.

voorbereiding vlees

Gril erop los

Nu je alles mooi hebt voorbereid, is het tijd voor het echte werk. Zet je grill(pan) op een hoog vuur en leg het vlees erop. Ben je niet zeker of ze warm genoeg is? Spat dan enkele druppels op de grillpan. Verdampen de druppels meteen? Dit betekent dat de pan op temperatuur is. Afhankelijk van de dikte van je vlees kan de baktijd afwijken. Zodra het vlees niet meer aan de grill(pan) plakt, kan je het omdraaien.

Is je vlees gaar?

Heb je geen thermometer bij de hand om de temperatuur van je vlees te controleren, dan is er nog een handig trucje. Plaats de toppen van je duim en wijsvinger van je hand tegen elkaar. Duw vervolgens met je wijsvinger van je andere hand op de muis van het ene hand. Dit is hoe vlees aanvoelt dat ‘rare’ gebakken is. Als je duim verplaatst naar de top van je middelvinger en dan aan je muis voelt, dat is hoe ‘medium rare’ aanvoelt. Doe je dezelfde handeling naar je ringvinger, dan voelt het aan als een ‘medium’ stuk vlees. ‘Well done’ is dan weer als je je duim op je pink plaatst. Meer over de verschillende soorten bakwijzen vind je op onze blog.

vlees garen

Ziezo, met deze tips kan je voortaan vlees grillen als een echte grillmeester. Wil je graag meer tips en tricks te weten komen? Houd dan zeker onze blog in de gaten!

Vorig bericht Volgend bericht

Dit vind je misschien ook leuk