marineren van vlees
Kooktechnieken, Tips

Hoe moet je vlees marineren?

Een lekker stukje vlees: dat kan al eens smaken. Maar je kan zo’n stuk lam, steak of kipfilet ook voorzien van een heerlijke marinade om het nog extra smaak te geven. Marineren is het vlees even in een gekruide vloeistof leggen om het zo nog lekkerder en malser te maken. Het is een van de vele kooktechnieken die in de keuken gebruikt worden, maar hoe moet je nu eigenlijk vlees marineren? Er zijn een aantal basisregels die je daarvoor moet volgen en wij delen die hieronder met jou!

Welk vlees kan je marineren?

Het overgrote deel van de vleessoorten kan gemarineerd worden, maar toch zijn er uitzonderingen. De meeste vleesdelen zijn ideaal in een marinade, maar kalfsvlees en lamsvlees (het jongere vlees) marineer je beter niet. En ook suddervlees zoals stoofvlees marineren heeft weinig zin.

basis vlees marineren

Wat heb je nodig?

Om vlees te marineren heb je een aantal basisingrediënten nodig. Het is dus zeker geen techniek waarbij je verschillende ingrediënten bij elkaar kan gooien. De volgende zaken heb je zeker nodig voor een goede marinade:

Een zuur ingrediënt

Een marinade heeft iets zuur nodig om het vlees mals te kunnen maken. Kies voor azijn, wijn, citroen- of limoensap. Ook karnemelk kan dienst doen als zuurmaker in de marinade.

Een vet ingrediënt

Zonder vet kan de marinade moeilijk in het vlees trekken. Dat doe je met behulp van olijfolie, maar ook notenolie en sesamolie, die een meer uitgesproken smaak hebben, kan je gebruiken.

Een smaakmaker

Tot slot werk je de ideale marinade af met een smaakmaker. Dat kunnen allerlei ingrediënten zijn: knoflook, ajuin, peterselie, tijm, rozemarijn, laurier,… Maar kies vooral zelf!

hoe moet je vlees marineren?

Hoe lang moet vlees marineren?

Na het maken van de marinade is het tijd om de marinade in het vlees te laten trekken. Leg het vlees in een schaal of kom en bedek het volledig met de marinade. Hoe dikker het vlees, hoe langer het moet marineren. Sommige marinades kunnen sterker zijn dan andere op basis van de ingrediënten. Als je vlees te lang laat marineren, dan kunnen sommige ingrediënten te dominant worden van smaak. Ben je niet zeker? Hou dan onderstaande tijden in het achterhoofd:

  • 15 – 30 min: kleine etenswaren (zeevruchten, visfilets)
  • 1 – 3 uur: dun gesneden vlees zonder bot (kipfilet, biefstuk, varkensfilet,…)
  • 2  – 6 uur: grote stukken vlees met of zonder bot (lamsbout, volledige kip, rosbief,…)

Vlees marineren is dus helemaal niet zo moeilijk, maar hou je zeker aan bovenstaande basisregels.

Vorig bericht Volgend bericht

Dit vind je misschien ook leuk