vlees en wijn
Tips

Foodpairing: Vlees en wijn

Vino, wine, vin, wijn, iedereen lust er wel een glaasje van. En wat is nog heerlijker dan een goed glas wijn? Een goed glas wijn én een bijbehorend vleesgerecht! Maar welke wijn past er nu bij welk gerecht? Wij vertellen jou alles over foodpairing. Vlees is niet enkel lekker bij rode wijn, maar zeker ook bij een zachte rosé of een frisse witte wijn. Lees snel verder en ontdek welke wijn er bij welk gerecht past!

Een flik stuk vlees

Bij rundsvlees kan zowel rood als een sterkte witte wijn. Je moet er gewoon mee rekening houden dat je best een wijn kiest met een kruidige ondertoon om de smaak van het vlees te versterken. Onze voorkeur gaat naar wijnen uit de Bordeauxstreek: Médoc, Bordeaux of Haut Médoc. Je kan natuurlijk ook kiezen voor een Bordeauxblend: Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Petit Verdot, Malbec en Carménère voor jouw foodpairing. Vlees als steak, entrecote of kotelet geef je met een lekkere rode wijn al snel heel wat extra smaak.

Smokey meat, smokey wine?

Bij barbecue wordt er vaak voor bier gekozen. Dat kan, maar een lekker glas wijn zal even goed smaken. Wanneer je barbecuet kies dan voor een wijn met een zachte en fruitige ondertoon dat bij alle vleesgerechten en marinades past. Neem bijvoorbeeld een zachte rosé of een frisse rode wijn.

foodpairing vlees

Stoofpotjes

Stoofvlees, vol-au-vent, Gentse waterzooi, heerlijke Vlaamse stoofpotjes die op iedere eettafel wel eens verschijnen. Lekker daarbij is een rijke volle rode wijn: Grenache, Syrah en Mourvèdre.

Wild van wijn

Al even wild van wild als van wijn? Bij wild hangt het af welke bijgerechten je zal serveren. Kies je voor aardse smaken als witloof, spruitjes of sperzieboontjes? Dan ga je voor een rode Bourgogne, een Pinot Noir of een Nebbiolo. Serveer je eerder zoete en fruitige bijgerechten? Kies dan voor een Château-Neuf-du-Pape of een Lirac.

Frisse salades

In een salade zit je met heel wat ingrediënten om jouw smaakpupillen te prikkelen. Een evenwichtige wijn dat bij heel wat verschillende smaken past is dus essentieel. Ga daarom voor een Sauvignon Blanc. Een pittige,  levendige witte wijn dat salades meer kracht zal geven.

Hopelijk weet je nu welke wijn je vanavond zal serveren bij je vlees. Foodpairing zal er voor zorgen dat jouw gerechten nog beter smaken. Smakelijk!

Vorig bericht Volgend bericht

Dit vind je misschien ook leuk