delen van de koe
Tips

Onder de loep: delen van het rund

Een heerlijke steak of een stevige hamburger kan zeker smaken, maar weet je waar deze lekkere stukken zitten bij de koe? Er zit veel meer aan een koe dan je denkt! Daarom nemen wij de delen van het rund even onder de loep. Ben je benieuwd van waar die lekkere biefstuk komt? Lees dan zeker verder, want wij vertellen jou er alles over!

Steak

De ene steak is de andere niet. Of je nu graag jouw steak bleu of bien cuit eet, een mals stukje vlees is de droom van ieder carnivoor. Wat jouw steak nu zo mals maakt hangt van verschillende elementen af:

  • De delen van het rund: komt jouw stukje uit de bil of de rug? Dan heb je een heerlijk mals stukje vlees. Hoe dichter bij de lende, hoe zachter en sappiger jouw stukje vlees zal zijn. De ossenhaas, côte de boeuf, rib eye, kogelbiefstuk en entrecote zijn dan ook populaire stukken voor een lekkere steak.
  • De leeftijd van het rund: hoe ouder de koe, hoe meer bindweefsel er in het vlees zal zitten. Dit zal er voor zorgen dat het vlees taaier wordt.

deel van koe

Stoofvlees

Rundstoofvlees is afkomstig van de nek of schouder van de koe. Dit zijn iets stevigere stukken met een grove draad in. Daardoor is het vlees ideaal om te gebruiken in een stoofpotje dat lang moet opstaan. Wist je trouwens dat, wanneer je jouw stoofpotje een dag op voorhand maakt en laat rusten, het nóg veel beter smaakt?

Gehakt

Gehakt wordt van verschillende onderdelen van het rund gemaakt. Vroeger werd het gemaakt van de ‘restjes’ van het rund, maar door de toenemende vraag naar lekker gehakt wordt gehakt nu gemaakt van kwalitatief vlees. Heerlijk voor in spaghettisaus of gehaktbrood!

Rosbief

Een heerlijk roos stukje rosbief, dat vind je in de bil van de koe. Ook wordt rosbief uit de dunne en dikke lende, de platte bil, bovenbil en schoudermuis gehaald van de koe. Allemaal zachte en sappige stukjes vlees, ideaal voor een mooi rosé gebakken rosbief.

Ziezo! Nu weet je exact van waar jouw stukje vlees komt uit de delen van het rund. Zin gekregen in een heerlijk stukje rundvlees? Bestel dan snel je pakket en smullen maar!

Vorig bericht Volgend bericht

Dit vind je misschien ook leuk