slow cooking meat
Tips

De kunst van slow cooking

Tegenwoordig moet alles snel gaan en dat geldt ook in onze keukens. Dat resulteert meestal in eenvoudige gerechten met filetlapjes en gehakt of reepjesvlees. Maar als je je tijd neemt, dan kan je perfect aan slow cooking doen waarbij je gerecht ook helemaal anders zal smaken. Hoe dat juist in zijn werk gaat en wat de voordelen zijn, vertellen we je graag hieronder!

Slow cooking?

Samengevat is slow cooking het langzaam bereiden van vlees (of iets anders) op een lage temperatuur. Een lage temperatuur is 99° C, of zelfs maximaal 80° C.

Slow cooking duurt uren? Niets is minder waar. Je neemt er wel degelijk je tijd voor, maar het vlees klaarmaken hoeft zeker niet langer te duren. Bij slow cooking is het de tijd die de rest doet. Het resultaat is vlees met meer smaak. Neem dus eens de tijd om je vlees klaar te maken, op te eten en om ervan te genieten.

oven baked slow cooking

Hoe begin je eraan?

Om het goed te doen, dan zijn de bereidingstemperaturen bij slow cooking dus maximaal 80°C. Het is dankzij die lagere temperaturen dat er een rijke smaakontwikkeling ontstaat omdat de ingrediënten dan de tijd hebben om alle smaken af te geven.

Stoofpot

Een stoofpotje maken is slow cooking. Het beste dat je daarbij kan doen is ‘s avonds het vlees bereiden zodat het ‘s nachts kan rusten waardoor je het de volgende dag enkel nog moet opwarmen. Alle kruiden en ingrediënten kunnen zich op die manier goed ontwikkelen.

stoofpot slow cooking

Garen

Slow cooking kan je ook doen in de oven: het vlees wordt op die manier gelijkmatig gaar. Een voordeel van garen in de oven is dat er weinig vleessappen verloren gaan tegenover wanneer je het vlees zou garen in de pan. De stukken vlees worden in de oven mals en extra lekker omdat tijdens dat proces collageen omgezet wordt in gelatine. Eender welke oven je gebruikt, ze zijn allemaal geschikt om aan slow cooking van vlees te doen.

Vind de juiste kerntemperatuur

Koop online eerlijk en natuurlijk vlees, haal het even voor het klaarmaken uit de koelkast zodat het op kamertemperatuur kan komen. Kies vervolgens hieronder de juiste kerntemperatuur voor het vlees dat je gaat klaarmaken. Tel er 20°C bij op om de juiste oventemperatuur te kennen. En vergeet vooral niet te genieten van je gerecht!

Vlees Rosé Doorbakken
Varken ongeveer 68°C ongeveer 72°
Rund 50 – 55 °C 60 – 65 °C
Kalf 60 – 65 °C 70 – 75 °C
Lam 60 – 65°C 70 – 75 °C
Vorig bericht Volgend bericht

Dit vind je misschien ook leuk