maken beef jerky
Kooktechnieken, Snacks

Doe-het-zelf: beef jerky maken!

In de Verenigde Staten ligt beef jerky standaard in de winkelrekken tussen de snacks, maar helaas is het in België niet zo gekend. Vroeger was het nochtans de gewoonte om vlees, groenten en fruit te drogen om dit langer te kunnen bewaren. Tegenwoordig gebruiken we hier natuurlijk de koelkast of vriezer voor. Wil je toch eens je eigen beef jerky maken? Lees dan snel verder en smul van deze bron van eiwitten!

Beef jerky maken: dit heb je nodig

  • 500 g flinterdun rundvlees van ongeveer 3 à 4 mm dik
  • 4 eetlepels sojasaus
  • 3 eetlepels honing
  • 1 theelepel chilipoeder
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 1 theelepel paprika poeder
  • Peper en zout naar smaak

Wist je trouwens dat je bij de bestelling van je pakket vlees jouw snijvoorkeur kan doorgeven? Dan snijden wij jouw vlees naar jouw gewenste dikte. Ideaal dus als je zelf wil beef jerky maken!
drogen vlees

Zo droog je het vlees

Start met je marinade: voeg de sojasaus, honing en kruiden bij elkaar. Leg het vlees in de marinade en laat het vlees een nachtje trekken in de koelkast voor maximale smaakopname.

Drogen kan ook op verschillende manieren: in een warme, droge en stabiele omgeving met een minimum temperatuur van 50°C. Hoe minder warmte, hoe meer tijd er nodig is. Zo kan je dus ook vlees drogen in een (heel) warme berging, zolder of boven de radiator. Helaas hebben we in België niet zo’n stabiel klimaat om makkelijk de droogtemperatuur te bereiken en behouden. Daarnaast is het ook belangrijk dat de luchtcirculatie goed zit: voldoende toevoer van zuurstof en afvoer van waterdamp.

Onze voorkeur gaat daarom uit naar een oven. Je heb speciale voedseldrogers, maar in een klassieke oven gaat het ook. Voor je het vlees in de oven legt verwarm je hem voor op 70°C. Leg de jerky op een rooster zodat het voldoende ruimte heeft om te drogen. Bij een temperatuur lager dan 50°C kan het vlees vroegtijdig bederven, en worden de bacteriën niet gedood. Afhankelijk van het vlees zal je zo’n 3 uur het vlees moeten drogen, maar dit kan ook langer zijn. Ga daarom na anderhalf uur het vlees controleren en herhaal ieder half uur.

Eens het vlees gaar is, bewaar je het best op een droge plek om te bewaren. De jerky kan je zo maar liefst 2 weken bewaren. Langer bewaren kan je doen door de jerky in de vriezer te stoppen. Ga jij beef jerky maken? Wij zijn alvast overtuigd van deze droogmethode!

Vorig bericht

Dit vind je misschien ook leuk