recept pepersaus maken
Sauzen, Tips

Hoe pepersaus maken?

Hou je van pittig? Dan is pepersaus op restaurant misschien wel de saus die je het vaakst kiest. Ook thuis kan je natuurlijk je favoriete saus maken. In combinatie met het beste vlees, als het even kan. Heerlijk! Hoe kan je zelf pepersaus maken? Probeer het eens met dit recept!

Pepersaus maken voor 4 personen

Ingrediënten

  • 25 g boter
  • 25 g bloem
  • 2 fijngesnipperde sjalotjes
  • 250 ml koude bouillon
  • 150 ml room
  • 2 eetlepels pepervocht
  • 2 eetlepels groene pepertjes uit blik
  • versgemalen peper
  • zout

Bereiding

  1. Verwarm een steelpannetje op het fornuis.
  2. Smelt de boter hierin.
  3. Voeg de sjalotjes toe en fruit zo’n twee minuutjes.
  4. Zet het vuur zachter en voeg dan de bloem toe aan de sjalotjes.
  5. Voeg de bouillon geleidelijk aan toe.
  6. Roer met een garde tot de saus mooi gebonden is.
  7. Voeg nu ook de room, het pepervocht en de groene pepertjes toe en laat nog eventjes doorkoken.
  8. Werk af met peper en zout naar smaak.

Variaties

Experimenteer met verschillende soorten pepertjes voor verschillende gradaties in pittigheid. Ook voor de gemalen peperbolletjes kan je kiezen. De ene soort is al wat pittiger dan de andere. Is de saus té pittig geworden? Blus ze met wat extra room, witte wijn of een beetje cognac.

Tip!

De lekkerste pepersaus maak je met ‘poivre concassé’ of gebroken peper. Probeer het zeker eens uit!

kleuren peper pepersaus maken

Van heet naar nog heter …

De pittigheid van je saus hangt natuurlijk erg af van de gebruikte peper en de hoeveelheid ervan. De vier kleuren pepers hieronder zijn elk afkomstig van dezelfde soort plant, de tropische Piper nigrum, maar door de manier waarop ze verwerkt worden, verschilt de pittigheid.

  • Zwarte peper
    Deze peper wordt gemaakt van de onrijpe, nog groene bessen. Tijdens het drogen (in de zon of machinaal) worden ze donkerbruin tot zwart en krimpt en rimpelt de buitenkant van de peper.
  • Witte peper
    Als het over witte peper gaat, hebben we het eigenlijk puur over de bessen zelf. De donkerdere schil wordt door weken in water verwijderd en daardoor komt de witte kern tevoorschijn.
  • Groene peper
    Net zoals zwarte peper komt groene peper uit de onrijpe bessen. Maar in tegenstelling tot zwarte peper worden de bessen niet gedroogd, maar geconserveerd in zout water of azijn. De groene kleur blijft daardoor bewaard.
  • Rode peper
    Bij rode peper wordt niet de onrijpe bes geplukt, maar mag ze rustig rijpen en dus rood worden. Daarna wordt ze gedroogd, waardoor ze roodbruin, zoeter en zachter van smaak wordt.

piper nigrum pepersaus maken

En het leukste aan zelf pepersaus maken? Je kan volledig zelf kiezen welke kleur pepertjes je gebruikt. Ga aan de slag en proef de verschillen! Met het lekkere vlees uit onze webshop kan je gerecht alvast niet mislukken!

Vorig bericht Volgend bericht

Dit vind je misschien ook leuk