bearnaise recept
Sauzen, Tips

Hoe bearnaisesaus maken?

Ah, bearnaise. Eén van de vijf meestersauzen uit de Franse keuken – en terecht. De heerlijke oase van verschillende kruiden, citroen, boter en eieren is dé kroon op je lekker sappige biefstuk. Ook voor andere pure stukken vlees en vis is de saus een ideale smaakmaker. Goeie, verse bearnaise maken is helemaal niet moeilijk! Maar hoe begin je eraan?

Wat heb je allemaal nodig?

Heb je een maatbeker, een garde, een zeef en een mengschaal in huis? Dan ben je helemaal klaar om aan de slag te gaan!

Ingrediënten voor 4 personen

  • Enkele takjes kervel
  • Enkele takjes dragon
  • Een halve citroen
  • 3 eierdopjes
  • 3 eieren
  • 250 g boter
  • Enkele takjes tijm
  • 10 peperbollen
  • 3 sjalotten
  • Een halve dl dragonazijn
  • Een halve dl droge witte wijn
  • Een halve dl water
  • Pepers
  • Zout

recept bearnaise

Bereiding

Begin met de gastrique

  1. Neem een maatbeker bij de hand en giet er een halve deciliter water, een halve deciliter witte wijn en een halve deciliter dragonazijn in. Giet nu alles over in een kookpot en verwarm het mengsel op een matig vuur.
  2. Schil de sjalotten en snipper ze. Voeg de versnipperde sjalotten toe samen met de verpletterde peperbollen en de takjes tijm.
  3. Laat alles nu zachtjes inkoken tot er ongeveer 1/3 van het mengsel overblijft.
  4. Giet je zelfgemaakte gastrique door een zeef.

Bereid de bearnaise

  1. Neem een pan en doe er 250 g aan blokjes koude boter in. Smelt de boter op een zacht vuur. Om geklaarde boter te bekomen, schep je achteraf de eiwitvlokken uit de gesmolten boter.
  2. Scheid de eieren en voeg de eierdooiers toe aan een mengschaal. Vervolgens klop je ze helemaal los met een garde. Het eiwit heb je niet nodig.
  3. Haal de gastrique erbij en voeg hier een deel van toe en klop beide ingrediënten met de garde tot het mengsel schuimig wordt.
  4. Neem een hoge steelpan en giet het mengsel erin. Zet de pan op een zacht vuur en blijf herhaaldelijk kloppen. Houd de temperatuur onder controle door de saus zo nu en dan van het vuur weg te nemen. Herhaal dit proces tot er een schuimige gebonden saus overblijft.
  5. De geklaarde bloter schenk je nu bij het mengsel van gastrique en dooiers. Klop ook nu een hele tijd met de garde.
  6. Haal de saus van het vuur en breng de saus op punt door er peper, zout en een … citroensap aan te te voegen.
  7. Tot slot snipper je de blaadjes dragon fijn en meng je de verse kruiden door de bearnaisesaus.

Volg deze stappen en je kan voortaan zelf bearnaisesaus maken. Ben je eerder fan van pepersaus? Ook hiervan vind je het volledige recept terug op onze blog. Aan tafel!

Vorig bericht Volgend bericht

Dit vind je misschien ook leuk