kwaliteit houtskool
Kooktechnieken

Wat is de beste houtskool voor je barbecue?

Er gaat niets boven een heerlijke barbecuesessie op een warme zomeravond. De échte, diepe smaak van heerlijk gegrild vlees doet je meteen watertanden. Maar daarvoor heb je de hete gloed van houtskool nodig. Maar wat is houtskool precies? En met welke soort haal je de beste houtskool in huis?

De beste houtskool: traditionele zuiverheid

Traditionele houtskool is ouder dan het spijkerschrift. Hoewel de productie vandaag een stuk vlotter en moderner gaat dan toen, is het principe nog steeds hetzelfde. Hardhout wordt opgesloten en verbrand, waardoor enkel de vluchtige stoffen in het hout opbranden. Denk aan water, teer en verschillende gassen.

Het overblijfsel is zo goed als pure koolstof. Wanneer je dat dan opnieuw aansteekt, krijg je enorme hoeveelheden energie. Die warmte grilt je vlees en geeft een heerlijke, rokerige smaak. En alleen bij de beste houtskool ben je er zeker van dat je ook effectief pure kolen hebt, en je je vlees dus niet verpest met onnodige afvalstoffen. Bovendien zal je veel minder as produceren en blijft je vuur langer warm.

beste houtskool kiezen

Welke soort is de beste houtskool?

Het antwoord op die vraag kun je simpel samenvatten: dat hangt af van het vlees dat je wil garen. Een dikke biefstuk vraagt een andere soort houtskool dan een dun gemarineerd varkenslapje. Er zijn in feite twee soorten houtskool: gewone houtskool en houtskoolbriketten. En hoewel de samenstelling en kwaliteit verschillen van merk tot merk, zijn er toch een aantal basiskenmerken van beide types:

  • Gewone houtskool geeft je snel een zeer hoge temperatuur. Hoewel de beste houtskool lang en heet brandt, neemt de temperatuur na een tijdje sneller af. Daardoor is ze perfect voor kleine of dunne stukken vlees.
  • Briketten zijn ideaal voor lange sessies. Ze nemen hun tijd om op temperatuur te komen. In ruil krijg je een constante, stevige warmte. Met een deksel krijg je een oven-effect: ideaal voor dikke, sappige stukken vlees!

Extra smaak geven aan je vlees

Houtskool zou in principe geen smaak mogen geven aan je vlees. Want de beste houtskool is puur. Voor extra smaak kun je een en ander aan je stukje vlees toevoegen: kruiden, sauzen of allerlei marinades. Een heerlijke bearnaisesaus of pepersaus kan ook nooit kwaad!

Wat je wel kunt regelen met je houtskool, is de temperatuur. Veel barbecues hebben luchtventielen of een deksel waarmee je de temperatuur kunt bijsturen. Ook zullen meer of minder kolen hun invloed hebben. Met hogere temperaturen bijvoorbeeld kun je het vet aan je vlees beter doen smelten. Zo krijg je een heerlijk sappig aroma op je bord.

 

Vorig bericht Volgend bericht

Dit vind je misschien ook leuk