bakken varkenvlees
Kooktechnieken, Tips

4x varkenvlees bakken

Hmm … Een heerlijk stukje varkenvlees kan altijd smaken. Maar ben je een avontuurlijk persoon en experimenteer je al eens graag in de keuken? Speel dan eens met een heerlijk stukje varkenvlees. Wij vertellen jou 4 manieren hoe je kan varkenvlees bakken met 4 verschillende maar explosieve smaken!

Puur natuur

De échte smaak van verrukkelijk varkenvlees kan menig harten (of magen) veroveren. Een sappig ribbetje, varkenshaasje of een klassieke kotelet. Hou je ook zoveel van puur natuur varkenvlees? Experimenteer dan eens met verschillende baktechnieken: op de grill, op de pan of op de barbecue.

Varkenvlees lakken

Marineren en lakken, het lijkt eenzelfde techniek, maar toch is er een verschil. Varkenvlees marineren doen we in de Vlaamse keuken al lang. Denk maar aan een zomerse barbecue vol heerlijk, urenlang gemarineerd vlees. Lakken daarentegen zal naast smaak toevoegen ook voor een extra textuur zorgen van het vlees. Het geeft het varkenvlees een dun, glanzend en krokant laagje. Lakken start bij het maken van een marinade, waarin je het vlees ook best de dag voordien laat intrekken. Eens het vlees enkele uren heeft gemarineerd verzamel je de overtollige marinade en laat je die goed doorkoken. Hierdoor ontstaat er een dikke lak. Strijk je varkenvlees in met de lak en leg het vlees op het vuur. Herhaal het lakken enkele keren om een mooi glanzend effect te verkrijgen.

Inspiratie nodig voor een heerlijke marinade of lak? Lees dan zeker onze blog vol simpele marinades om van te smullen!
bereiden varkenvlees

Varkenvlees pekelen

Om jouw vleespakket langer te bewaren kan je naast het vlees in de diepvries bewaren ook je vlees pekelen. Pekelen zorgt niet enkel voor een langere bewaartijd, maar zal ook de smaak van het vlees sterk versterken en het vlees wordt nog malser. Je kan nat pekelen of droog pekelen:

    • Nat pekelen is je vlees in water met zout en kruiden leggen. Het zoutbad zal ervoor zorgen dat het vlees het water én de smaak van het zout opneemt waardoor het vlees heel mals zal worden.
    • Droog pekelen is je vlees in een zoutkorst leggen en het zout laten intrekken. Het zout zal het vocht uit het vlees trekken en is ideaal voor een gedroogde ham. Na een week in de zoutkorst wrijf je het vlees best schoon en laat je nog even rijpen om een volle smaak te verkrijgen.

Varkenvlees paneren

Vlees paneren zal ervoor zorgen dat het vlees wordt beschermd van de grote hitte van het vuur waardoor het vlees heel sappig blijft terwijl het korstje voor een krokante twist zal zorgen. Paneren gebeurt vaak met eerst een laag bloem, dan een laag eiwit en een laag paneermeel. De laatste laag wordt ook vaak vervangen door heel wat andere paneervormen: panko, kruidenmix, zaden, en meer.

Experimenteer jij graag met varkenvlees? Bakken, paneren, marineren, lakken, en meer zal jouw smakelijk stukje vlees een lekker extraatje geven.

Vorig bericht Volgend bericht

Dit vind je misschien ook leuk