vlees van de boer
Info

Biologisch vlees versus vlees van de boer

Wat is biologisch vlees precies? Waarin onderscheidt het zich van niet-biologisch vlees? En hoe zit het precies met vlees van de boer? Hieronder leggen we kort uit wat de verschillen zijn en waar wij van Koop Vlees Online voor staan.

Biologisch vlees

Producten die een biologisch label of keurmerk dragen moeten 100% biologisch zijn of minstens 95% in het geval van verwerkte producten. Daarmee garanderen ze dat er geen kunstmatige meststoffen, chemische pesticiden of genetisch gemodificeerde organismen gebruikt worden. De dieren moeten buiten kunnen en biologisch voeder krijgen. Ook aan dierenwelzijn moet aandacht besteed worden. Er zijn verschillende labels die de biologische afkomst garanderen, zoals het EU Biolabel, het Belgische label Biogarantie, het Nederlandse EKO-label en het Franse label Agriculture Biologique.

online slager

Enkel slachthuizen die daarvoor erkend zijn en onafhankelijk gecontroleerd worden mogen biologische runderen en varkens en andere dieren slachten. Zo wordt er voor biodieren bijvoorbeeld voorgeschreven dat de duur van het transport beperkt moet worden. Elektrische dwangmiddelen bij het uitladen zijn verboden. Qua slachtwijze is er geen verschil tussen biovlees en regulier vlees, maar qua levenswijze wel: ze hebben vrije uitloop (= vrije toegang tot voldoende buitenruimte), leven vaak in grotere ruimtes, hebben minder gezondheidsproblemen en leven langer dan dieren uit de massa-industrie.

Vlees van de boer bij Koop Vlees Online

Onze principes liggen heel erg dicht bij de criteria die controleurs van gecertificeerd biologisch vlees hanteren.

Respect voor het dier

respect voor het dier

Het welzijn van de dieren dragen we hoog in het vaandel. Dieren moeten natuurlijk gedrag kunnen vertonen, vinden we. Zo eten de runderen bijvoorbeeld gras en leven ze het grootste deel van het jaar buiten. In de winter krijgen ze vers stro in open loopstallen. De varkensboeren met wie we samenwerken erkennen ook het natuurlijke gedrag van de varkens. Een aangepast dieet van tarwe, gerst, mais en soja gemengd met olijfolie houdt de varkens gezond, net als buitenlucht en een aangename leefruimte. Geen op elkaar gepropte dieren in donkere stallen, maar wel grote weides vol gras, propere stallen en meer dan voldoende bewegingsruimte, waar ze écht dieren kunnen zijn.

Voor de slacht werken we met kleine, lokale slachthuizen die zo dicht mogelijk bij de boerderij liggen. Een kortere transporttijd staat immers garant voor een lager stressniveau.

Natuurlijk vlees

pakket natuurlijk vlees

Puur vlees is niet enkel gezond voor de dieren zelf, maar ook voor de mensen en ons leefmilieu. Natuurlijke voeding van Belgische bodem zorgt ervoor dat ze zo weinig mogelijk (van ver) ingevoerde gemanipuleerde gewassen binnenkrijgen. Dat betekent dus minder transport én gezonde voeding. Antibiotica krijgen de dieren ook enkel wanneer dat echt nodig is. Stimulerende middelen sluiten we volledig uit. In combinatie met goede leefomstandigheden en gezonde voeding krijgen daardoor we een superieur product: smaakvol, vers kwaliteitsvlees van gezonde runderen en varkens.

Doordat de dieren langer leven, meer plaats krijgen en meer eten, is het vlees van de boer, net als gecertificeerd biologisch vlees, duurder. Voor die meerprijs krijg je vlees van een dier dat gezonder geleefd heeft en zich als dier kon gedragen. Als je dat ook belangrijk vindt, nodigen we je graag uit om online vlees bestellen, rechtstreeks van de boer, een kans te geven.

Liefde voor het vak

liefde voor het vak - vleespakket

Alles moet tegenwoordig snel gaan. Ook als het gaat over vleesproductie. Maar sneller is meestal niet beter. De pure, authentieke smaak van vlees gaat daarbij verloren. Bij Koop Vlees Online hebben we daarom gekozen om het anders aan te pakken. Met liefde voor het vak. Slager Michel Van de Steen heeft de ambacht meegekregen van thuis, een familie van slagers die de ambacht van generatie op generatie heeft doorgegeven.

Ik ga bij de boer en kies zelf mijn dier. Dit is iets wat mijn vader me leerde toen ik nog heel jong was. Vertrouwen op je intuïtie, kijken naar de bouw van de koe, de stevigheid maar ook het karakter spelen een rol. Dit alles heeft een invloed op de structuur en smaak van het vlees.

We kiezen er bovendien voor om een dier pas te slachten als het 100% verkocht is. Zo gaat er niets verloren en deel je een koe of varken samen met anderen. Op dat vlak zijn we dan ook een stapje voor op biologisch vlees.

Vind jij het ook belangrijk dat de dieren met respect behandeld worden en het vlees dat op ons bord belandt niet behandeld wordt met stimulerende middelen of preventieve antibiotica? Bestel dan nu jouw vleespakket en proef het verschil zelf!

Vorig bericht Volgend bericht