hoe maak je stoofvlees
Hoofdgerechten, Tips

Een Vlaamse klassieker: stoofvlees maken

‘s Zondags bij oma en opa met de familie heerlijk stoofvlees met frietjes eten, da’s pure nostalgie! Niemand doet het beter dan je grootmoeder, maar wil je zelf eens stoofvlees maken? We vertellen jou stap voor stap hoe je dat culinair erfgoed moet maken!

Wat heb je nodig?

Een goed begin is half gewonnen. Bereid je daarom goed voor en haal alles in huis om heerlijk stoofvlees te maken.

Het stoofvlees:

  • 1 kg kwalitatief rundsstoofvlees
  • 2 grote uien
  • 1 bruine boterham
  • Tijm en laurier
  • Kruidnagel
  • 1 fles bruin bier (tafelbier, Sint Bernardus,…)
  • 2 eetlepels scherpe mosterd
  • 2 eetlepels Luikse siroop
  • 1 scheutje natuurazijn

De frietjes:

  • 1 kg frietaardappel
  • Verse mayonaise

Het witloofslaatje:

  • 4 stronkjes witloof
  • 2 eetlepels mayonaise
  • 1 perzik
  • Een scheutje natuurazijn

stoofvlees recept

De bereiding

Zo moet je stoofvlees maken:
1. Pel de uien en snipper ze grof. Verhit ondertussen een grote stoofpot en laat er een klontje boter in smelten. Voeg je uien toe en laat mooi glazig bakken.

2. Verhit een braadpan en laat er opnieuw een klontje boter in smelten. Schroei het rundsstoofvlees dicht in de braadpan en kruid met peper en zout. Eens het vlees een goudbruin korstje heeft gekregen mag het in de stoofpot bij de uien.

3. Maak in de braadpan de aanbaksels los met het bruin bier. Zodra het bier kookt, mag dit in de stoofpot bij de uien en het vlees.

4. Maak een bouquet garni van je laurierblaadjes en takjes tijm en voeg toe aan de stoofpot. Doe er ook de kruidnagel en Luikse siroop bij. Smeer je boterham in met de mosterd en leg de boterham bovenop het vlees, met de besmeerde zijde naar onder.

5. Laat het stoofvlees een drietal uren sudderen op een zacht vuurtje. Werk het stoofvlees af met een scheutje natuurazijn en nog wat peper en zout naar smaak.

6. Terwijl het vlees staat te sudderen, kan je de aardappelen schillen, frietjes snijden en een heerlijk witloofslaatje maken: halveer de stronkjes witloof en haal het taaie hart eruit. Snijd vervolgens in fijne reepjes. Voeg vervolgens wat mayonaise, de perzik en een scheutje azijn toe.

Zo, nu kan je stoofvlees maken! Serveer jouw heerlijk stoofvlees met het witloofslaatje, de frietjes en een flinke lepel mayonaise. Beter kan je dag niet worden!

Vorig bericht Volgend bericht

Dit vind je misschien ook leuk