gehaktbrood krieken recept
Hoofdgerechten, Tips

Vlaamse klassieker: gehaktbrood met krieken

Gehaktbrood met krieken: een échte Vlaamse klassieker die bij iedereen de eettafel wel eens heeft gepasseerd. Wil je deze topper ook eens klaarmaken? Bekijk hieronder wat je allemaal nodig hebt en hoe je aan de slag gaat!

Wat heb je nodig?

  • 1 kg gemengd gehakt (kalfsgehakt/varkensgehakt)
  • 4 sneetjes brood
  • 1 scheutje melk
  • 1 sjalot
  • 2 eieren
  • 1 el paneermeel
  • 1 el mosterd
  • 1 el maïzena
  • 2 potten krieken op sap
  • boter
  • peper
  • zout

De bereiding

Het gehaktbrood

Verwarm de oven voor op 180 °C. Neem 4 sneetjes brood. Snijd vervolgens de korstjes eraf en snijd het brood in stukken. Leg het brood in een kom en overgiet het met een scheutje melk, net genoeg zodat het brood de melk volledig kan opnemen.

Snijd de sjalot in fijne stukjes en doe het bij het brood. Voeg vervolgens één ei en één eetlepel mosterd toe. Voeg nu het gehakt toe in de kom en kruid met peper en zout en kneed alles tot het een mooie bol wordt.

gehaktbrood bereiding

Neem een ovenschaal en smeer hem lichtjes in met boter. Leg nu het gehaktbrood of fricandon erin. Kneed het gehaktbrood in een egale vorm en strijk het glad. Maak vervolgens enkele insnijdingen in het gehaktbrood. Strooi er paneermeel over en leg enkele vlokjes boter bovenop het broodje.

Bak het gehaktbrood af op 180° C gedurende 30 minuten.

De krieken

Warm intussen de krieken op en giet een beetje kriekensap in een kommetje en roer er wat zetmeel door. Giet het mengsel al roerend bij de krieken, tot de jus helemaal gebonden is.

De finishing touch

Tot slot snijd je schijfjes van het gehaktbrood en schep je er enkele krieken bij. Serveer desgewenst met brood.

Ben jij ook zo’n fan van gehaktbrood met krieken? Volg dan dit recept en breng deze Vlaamse klassieker in jouw eetkamer. Smakelijk!

Vorig bericht Volgend bericht

Dit vind je misschien ook leuk